Virtuális kiállítás

A Virtuális kiállítás mobilalkalmazás letöltésével, a telefon kamerája egyfajta szemként funkcionál, amelyen keresztül képek és hanganyagok teszik izgalmassá látogatását.
Olyan, mintha egy kiállításon járna, annak ellenére, hogy a valóságban a falon csak táblákat lát. A „kiterjesztett valóság” használatával sosem látott részletességgel tudjuk bemutatni az éppen aktuálisan megrendezett kiállítást. A körbejárható tárlat virtuális változatának segítségével minden egyes közszemlére tett témáról számos hasznos és érdekes információkat nyerhetnek az érdeklődők.
Egy kiállítóhelyen egy időben több korosztály részére több kiállítás is megtekinthető.
Ugyanazon kiállítás idegen nyelvű hanganyaggal is elkészíthető.

Ajánlat Virtuális kiállítás kialakítására:

  • 1 db virtuális kiállítás fenntartásának díja havi 2.000 Ft+ÁFA.
    A kiállítás a myApps.hu által kiadott Virtuális kiállítás mobilalkalmazáson keresztül letölthető, megtekinthető. Egy szervezet egyszerre tetszőleges számú kiállítást menedzselhet.
  • Önálló virtuális kiállítás mobilalkalmazás fejlesztése (Megrendelőtől kapott logó, megjelenési minta felhasználásával) Android, iOS platformokra egyszeri 59.000 Ft+ÁFA. Az alkalmazások publikálása piacterekre, a piacterekről letölthető alkalmazások gondozása alkalmazásonként havi 5.000 Ft+ÁFA.

További érdeklődés: info@myapps.hu

Technikai háttér bemutatása

Kiterjesztett valóság (augmented reality)

A kiterjesztett valóság (angolul augmented reality, AR) a valóság egyfajta virtuális kibővítése, mobil eszköz (okostelefon, tablet) kamerájával a környezetünket pásztázva a valóságos kép és előre definiált digitális információ (kép, piktogram, szöveg) kevert képét látjuk.
Az AR alkalmazása lehetséges GPS alapú, amely esetben a mobil eszköz kamerájának képe, az eszköz GPS koordinátája alapján jelennek meg a valós képen adott irányban levő információk kevert képei.

Ebben az esetben a GPS koordináta, valamint az irány határozzák meg, hogy milyen digitális információ vetül rá a valós kamera képre.

Az AR funkció működhet minta felismerés alapján is. A működés során előre definiált mintákat keres az alkalmazás. Amikor a mintát felismeri, akkor megjeleníti a mintához kapcsolt digitális információt.

Egy időben több minta keresése is megvalósítható, azaz egy minta sorozat valamelyik elemét azonosítja a program, akkor az elemhez tartozó digitális információt keveri rá a kamera valós képére.

A mintázat kialakításánál feltétel, hogy megfelelően kontrasztos színekből álljon, valamint elegendően nagy méretű legyen. A mintázat lehet bonyolult kép jellegű, vagy piktogram, vagy egyszerű mintázat.

A Virtuális kiállítás esetében egyszerű grafikai mintákat választottunk. A mintázat felismerésekor a kamerán megjelenik a mintázathoz rendelt digitális tartalom.

Tovább növeli a felhasználói élményt, hogy a mobil eszköz mozgatásának hatására a digitális tartalom térben változik. A mintázathoz közelítve növekszik, távolodva csökken.

Virtuális Kiállítás szoftver működése

A Virtuális kiállítás két, egymással együttműködő rendszerből épül fel. A Virtuális kiállítás mobilalkalmazás, valamint a kiállítások menedzselését támogató szerver oldali alkalmazás.

A kiállításokhoz előre definiáltunk 20 db digitális mintát, amelyeket A5-ös méretben vízhatlan, préselt műanyag lapra kinyomtathatók. A kiállítások kialakítása során ezekhez a mintákhoz kell rendelni.

Minden mintázat jobb sarkában található egy szám, amely azonosítja a rendszerben a mintát.

A Kiállítás menedzselő alrendszerben ehhez a számhoz rendelt digitális tartalom jelenik meg majd a mintázat felismerését követően.

A rendszer működése szempontjából nem releváns, hogy a mintázatot mekkora méretben, és milyen hordozón ismeri fel a készülék. A Turisztikai központban telepített formában elhelyezésre kerülnek a mintázatokat ábrázoló táblák. A mintázatok belekerülhetnek prospektusba, vagy kinyomtathatók, akár számítógép monitorán is megjeleníthetők.

A rendszer képes több kiállítást is kezelni, azaz egy mintázathoz különböző kiállításonként eltérő digitális tartalmat rendelhetünk. Minden kiállításhoz rendelhetünk megtekintési dátum intervallumot, amely időpontok között a kiállítás anyaga letölthető a rendszerből.

A rendszer működésének logikai felépítése, valamint a felhasználás lépései:
1. A virtuális kiállítás előkészítése
– a menedzselő rendszerben nyitunk egy kiállítást,
– a kiállítást definiáljuk oly módon, hogy a mintázathoz hozzárendelünk egy-egy digitális tartalmat – fotó, opcionálisan hanganyag,
– a mintázatokat kihelyezzük a kiállító térbe (kiállításra kinyomtatjuk, prospektusban megjelenítjük, stb.) .

2. A kiállítás megtekintése
– a felhasználó a mobileszközére letölti a piactérről a Virtuális Kiállítás mobil alkalmazást, vagy a kiállítóhelyen előre telepített formában rendelkezésre áll,
– a mobil alkalmazás indításakor felajánlja az aktuálisan elérhető kiállításokat a rendszer, a kiállítás kiválasztása, majd a kiállítás anyagának a letöltése után a kiállítás megtekinthető,
– a kiállítás anyagának letöltését követően a rendszer már off-line használható.

 

Referencia alkalmazás: Virtuális Kiállítás